- Басты бет
- Біздің университет
- Тұлғалар
- Университет тұлғалары
- Университет тұлғалары
- Ғалымдар профилдері
Сагындыкова София Зулхарнаевна

Сагындыкова София Зулхарнаевна
Биология және ауылшаруашылық пәндері кафедрасының профессоры
Байланыс тел: 87471147497
Эл. почта: sofiazul@mail.ru
Білімі, ғылыми дәрежесі және атағы:
1.Гурьев педагогикалық институты, үздік диплом. 1973-1978ж.ж.
2.1984-1987ж.ж. С.М.Киров атындағы Қазақтың мемлекеттік университеті (әл-Фараби атындағы ҚазҰУ)- аспирантура. Микробиология”-03.00.07. 1990ж.кандидаттық диссертация қорғады. 2005ж. докторлық диссертация 03. 00. 07 – микробиология бойынша қорғады.
1990 жылы биология ғылымдарының кандидаты 03. 00. 07 – микробиология
2005 жылы биология ғылымдарының докторы дәрежесі берілді. Докторлық диссертация тақырыбы: Қазақстанның әртүрлі аймақтарының ферменттелген жәнеферменттелмеген өнімдеріндегі сүт қышқылы бактерияларының алуан түрлілігі (биологиялық белсенділігі мен практикалық маңызы)- 03. 00. 07 – микробиология,
2006 жылы 19 қарашада Халықаралық ISESKO (ИСЕСКО) сыйлығының лауреаты тізіміне жазылды, биология ғылымдары бойынша бас жүлде - алтын медальмен, ақшалай сыйлықпен марапатталды.
2006ж. Халықаралық экология және өмір қауіпсіздігі Академиясының корреспондент мүшесі атағын алды.
2008 жылы Халықаралық экология және өмір қауіпсіздігі Академиясының Академигі атағына ие болды.
2012ж. «Жоғары оқу орнының Үздік оқытушысы-2011» конкурсының жеңімпазы.
Ғылыми қызығушылықтары: Оқу, ғылыми жаңа технологияларды меңгеру, саяхат.
Негізгі ғылыми бағдарламаларға арналған ғылыми гранттар:
1.“Ұлттық шұбат тағамы мен «Софмайя» сусынын дайындаудың тиімді технологиясын жасақтау”, жоба жетекшісі 2011-2013
2.«Мал сүрлемін дайындауда микроорганизмдердің жаңа штамдарын қолдану технологиясын жасақтау және шаруашылыққа енгізу» (Х.Досмухамедов атындағы Атырау университеті мен «Алаша- Атырау» ЖШС). Ғылыми кеңесші 2012-2014
3.«Жаңа технологияларды енгізу және білім тарату аясында сапалы ет шұжығының жаңа түрлерін дайындайтын жүйені өндіріске енгізу және оны тарату» («Мақаш» ӨК);- Ғылыми кеңесші 2012 -2014
4.«Қызанақ, қияр және басқа көк өністерді тамшылатып суарудың жаңа технологиясын жасақтау» («Алаша- Атырау» ЖШС). Ғылыми кеңесші 2012 -2014
5.“Балық және балық филесін тұрақтандырудың микробиологиялық жаңа технологиясын жасақтап, өндіріске енгізу және білім тарату” - «Ракуша» ӨК ғылыми кеңесші;2012-2014
5.«Расчетом платы за неизбежный вред, нанесенный рыбным ресурсам при проведении производственных операций при строительстве разведочной скважины ZT-1 на участке «Жамбыл» атты тақырыпта №У-26/15 от 04.06.2015 г. ЖШС «КазНИИРХ» пен ЖШС «Жамбыл Петролеум» арасындағы ғылыми жобасында келісім шарт бойынша қайтарымсыз қызмет көрсетілді.
6.«Түйе сүтінен жаңа сусын дайындауда қолданылатын стартерлік культура штамдарын бөліп алу және зерттеу» 2015ж-2017
7.«Балық тағамдарының сапасы мен микробиологиялық тұрақтандыру негізі» 2006-2008
Кәсіби қызмет:
Еңбек өтілі 45жыл. 1978-1979ж.ж. - ЦНИОРХ (бекіре балық шаруашылығын ғылыми зерттеу орталығы) гидрохимия лабораториясының инженері
1979-1984ж.ж.-Гурьев педагогикалық институтының медициналық дайындық және азаматтық қорғаныс кафедрасының оқытушысы, ботаника кафедрасының оқытушысы
1984-1989ж.ж. – С.М.Киров атындағы Қазақ мемлекеттік университетінің аспиранты
1994-1998ж.ж. – Қазақ қыздар педагогикалық институтының экология және зоология кафедрасының доценті
1989-2001ж. – әль-Фараби атындағы Қазақ мемлекеттік университеті. бас инженер, аға
оқытушы, биологияны оқыту әдістері, микробиология кафедраларының доценті,
2001ж.-дан бастап - Х.Досмұхамедов атындағы Атырау мемлекеттік университетінің оқу ісінің, оқу-әдістемелік жұмыстар жөніндегі проректоры, ректор міндетін атқарушы,
2011ж.бастап Биология және ауыл шаруашылығы пәндері кафедрасының профессоры, «Биотехнология» ғылыми зерттеу орталығының директоры
Ғылыми тағылымдамалар: 1.Жоғары
оқу орны оқытушыларының білімін жетілдіру және
қайта даярлау институтының
куәлігі қосымшасымен (әл-Фараби атындағы
Қазақ ұлттық университеті, № 97 - Х- 98).
2. « Жоғары оқу орындарында кредиттік оқыту жүйесін енгізу» бағдарламасы бойынша халықаралық семинарда біліктілігін арттыру сертификаты (2007ж)
3. «Шетел білім беру ұйымдарымен берілген
білім туралы құжаттарды сараптаудан
өткізу» сертификаты (2008ж., Ақтау қаласы.)
4. «Жастардың тәрбиесі мемле кет дамуының
кепілі» тақырыбында ЖОО
проректорларының арасында республикалық
есептік конференция аясында «Адамзаттық
жаһандық мәселелері: Терроризм.
Нашақорлық. Жемқорлық.» «Жоғары
білім беру жағдайындағы тәрбие
жұмысын ұйымдастырудың қазіргі
әдістері» тақырыптарындағы семинар
тренингтен толық курсын өткені туралы
сертификат.
5. «Қазақстан Республикасы Президентінің
«Алтын сапа» сыйлығын алуға арналған
конкурсқа қатысушыларды бағалау
және «Қазақстанның үздік тауары»
республикалық көрме-конкурсының
қатысушыларын сараптамалық бағалау
өлшемдері» тақырыбындағы серификаты.
(Астана, 2011ж.)
6. «Кредиттік оқыту
технологиясының проблемалары»
жөніндегі Республикалық оқыту
семинарының сертификат (Астана, 2011ж.). т.б.
7.Britsh council. Attended the Britsh council
Seminar “How to establish partnerships with
Universities and how to publish research in
journals ”, 2012.18.05. London.
8.“Даму” қоры “Бизнес – кеңесші” жобасы
бойынша “Кіші және орта бизнестегі
қаржы менеджменті” – 2013. Атырау;
9. Атырау облысы әкімі жанындағы “Атырау-әйелдері” қоғамдық бірлестігі 2016 жылы ұйымдастырған “Экономикаға әсер ету тетігі ретінде қаржылық сауаттылық” атты семинарға қатысып сертификат алынды.
10. “ATYRAU INVEST 2016” Атырау және Алматы қаласында болып өткен IV халықаралық «Almaty Invest 2016» инвестициалық форумдарға т.б. қатысты.
11. HuMan Nomad гуманистік менеджмент институты “Аймақ пен елдің экономикалық дамуындағы университет бизнес-стратегиясының үлесі” атты семинарға қатысып сертификат алынды. 21.06.-08.07. 2016.
Оқытатын курстары:
Ғылыми жұмысты жоспарлау және ұйымдастыру, Паразитология,
Микроорганизмдер биогеохимиясы,
Қазіргі заманғы микробиология әдістері
Оқулықтар:
1. Сагындыкова С.З., Кошанова Р.Г. Биология пәнінен лабораториялық жұмыс өткізуге арналған оқу құралы (Жалпы биология) Алма-Ата,- 1991ж.- 35б.
2. Сәтімбеков Р.С., Сағындықова С.З., Қошанова Р.Г., Теремов А.В. Жануартану сабақтарында тірек белгілерін қолдану. 1-бөлім. – Алматы. – 1996. – 44б.
3. Сәтімбеков Р.С., Сағындықова С.З., Қошанова Р.Г. Жануартану сабақтарында тірек белгілерін қолдану. 2- бөлім. – Алматы. – 1996. – 44б.
4.Сағындықова С.З, Шигаева М.Х.,Цзю В.Л. Сүт қышқылы бактериялары мен ашытқы саңырауқұлақтарының негізгі қасиеттері. - Алматы баспасы, 1996.- 83б.
5.Сағындықова С.З.Сүт қышқылы бактериялары мен ашытқы саңырауқұлақтарының негізгі қасиеттері мен қолданылуы.-Алматы баспасы, 2001. – 133б.
6.Сагындыкова С.З., Қанаев Ә.Т. Жұқпалы аурулар микробиологиясы. – Алматы. – Нұр баспасы. - 2002. – 1-бөлім. - 162б.
7. Сагындыкова С.З., Қанаев Ә.Т. Жұқпалы аурулар микробиологиясы. – Алматы. – Нұр баспасы. - 2002. – 2-бөлім.-184б.
8. Қанаев Ә.Т., Сагындыкова С.З. Экология окружающей среды Казахстана.- Алматы. - Нұр баспасы. - 2002. – 159с.
9.Шоқанов Н., Сағындықова С., Серікбаева Ф. Микробиология (қазақ тілінде) – Алматы. – Арыс баспасы. – 2003ж.-189б.
10. Сагындыкова С.З. Биотехнология. (қазақ тілінде) - Алматы. - Нұр баспасы. - 2004. – 81б.
11.Есполов Т., Канаев А.Т., Сагындыкова С.З., Канаева З.К. Экология воды. – Алматы., Елнұр баспасы, - 2005.- 231б.
12. Канаев А.Т., Сагындыкова С.З., Канаева З.К. Микроорганизмдердің биогеотехно-логиясы. – Алматы., Елнұр баспасы, - 2005.- 132б.
13. Сагындыкова С.З. Биотехнология.негіздері (қазақ тілінде) - Алматы. - Елнұр баспасы. - 2007. – 154б.
14.Сагындыкова С.З., Токабасова А. Микробиологиядан практикалық сабақтар.-Атырау.- Х.Досмухамедов атындағы АМУ баспасы.-2010.- 40б.
15.Сагындыкова С.З., ЖангерееваГ. Рекомендации по подготовке и оформлению курсовых и дипломных работ.- Атырау,-2003.
16.Сагындыкова С.З., ЖангерееваГ. Рекомендации по подготовке и издании учебной и учебно-методической литературы.- Атырау, 2003.,-2011
17.Сағындықова С.З., Биотехнология негіздері / оқу құралы. Алматы.- Арыс баспасы.-2011.-140с.
18.Сагындыков У.З., Сагындыкова С.З., Микробиология силосования кормов. Изд. “Арыс”.-2012.- 118 c.
19.Шоқанов Н., Сағындықова С., Серікбаева Ф. Микробиология (қазақ тілінде) – Алматы. – ТехноЭрудит баспасы. – 2020ж.-212б.
20.Сагындықова С. «Әртүрлі өнімдердегі сүт қышқылы бактерияларының алуан түрлілігі, қасиеттері және практикалық маңызы» // монография.-Алматы. - ССК баспасы. – 2020. - 336 б.
21Сагындыкова С.З., Канаев А.Т., Канаева З.К. Экология внутренних водоемов / Караганда: ТОО “Medet Group”, 2021. – 214с.
22.Канаев А.Т., Сагындыкова С.З. Экология окружающей среды Казахстана. – Караганда: ТОО “Medet Group”, 2021. – 142с.
23.Сагындыкова У.З., Сагындыкова С.З.Микробиология силосования кормов .- Караганда: ТОО “Medet Group”, 2021. –98с.
Таңдалған басылымдар (соңғы 5 жылдағы)
1. Сагындыков У.З., Сагындыкова С.З.,Нургалиева А.К. / IV- халықаралық Әл-Фараби оқулары. ҚР ҰҒА академигі Майя Хажетдинқызы Шығаеваның 90 – жылдық мерейтойына арналған «биотехнология, экология және физико-химиялық биологияның өзекті мәселелері» атты халықаралық конференция.- әл – Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті, Алматы.- 2017.- 6-7 сәуір. -38-39 б.
2. Sagyndykova S.Z., Sagyndykov U.Z., Dyusekenova A.B., Kuspangalieva K.K.,
Tokabasova A.K., Atalykova G.B. and Nurgaliyeva A.K. The use of lactic acid bacteria with antagonistic properties and antibiotic susceptibility in preparation of a new drink from camel's milk/ International Journal of Probiotics & Prebiotics . 2017, Vol. 12 Issue 3, p143-152. 10p. 1555-1431 print, Copyright © 2017 by New Century Health Publishers, LLC www.newcenturyhealthpublishers.com
3. Сагындыкова С.З., Рабаева Н.А., Сагындыков У.З., Сарсенбаева Д.Е. Исследование микрофлоры фарша рыб и численность микроорганизмов в различных питательных средах// The scientific heritage (Budapest, Hungary) No 44 (44) Vol 2. (2020) Р.2.- 8-11с.
4.Сарсенбаева Д.Е., Сагындыкова С.З., Рабаева Н.А. Ашытқы саңырауқұлағын зерттеу және қолданудың маңызы// Международный научный форум «Биология и биотехнология ХХІ века». – Евразийский национальный университет имени Л.Н.Гумилева, Сборник материалов. – 2020. – 10 апрель. – С.14-16.
5.Сарсенбаева Д., Қаракулова Р.А., Бисенов У.К., Сахташ Г. Ғылыми жетекші: Сагындыкова С.З. Ашытқы саңырауқұлақтарының қолданылу ерекшеліктері// «Жастар- ғылымды дамытудың қозғаушы күші ретінде» атты студенттердің, магистранттар мен жас ғалымдардың Халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясы.- Шымкент қаласы. -03.05.2019. – Б.196 – 199.
6. Казиев А.А., Акжигитов А.Ш., Сагындыкова С.З., Нурлыбеков А.Н. Испытание иммобилизованных микроорганизмов-
нефтедеструкторов в полевых условиях месторождения Жанаталап Атырауской области / Журнал “Бутлеровские сообщения”. - 2020. - №5. - том 62. - 142-149 ISSN 2074-0948
7. Сагындыкова С., Сагындыков У., Мадиева Ы. Численность и температурный режим кокковых форм молочнокислых бактерий // International Conference on Microbiologu. “Biology and Biotechnology of Microorganisms” September 16-17, 2021 ǀ Online ǀ Tashkent, Uzbekistan. - C. 148-149
8. Сагындыков У., Сагындыкова С., Акжанов Н. Резистентность к антибиотикам молочнокислых бактерий //International Conference on Microbiologu. “Biology and Biotechnology of Microorganisms” September 16-17, 2021 ǀ Online ǀ Tashkent, Uzbekistan. - С.158-159.
9.Сагындыкова С.3., Алкенова Г.Б., Сагындыков У.З., Куспанова Г.Б. Атырау маңындағы табиғи судағы микроорганизмдер саны// Атырау. –“Жаратылыстану ғылымдары: қазіргі заманғы мәселелері мен даму перспективалары” атты халықаралық практикалық конференция. -2021. – 26 қараша.
10.Сагындыкова С.3., Алкенова Г.Б.,Құспанова Г.Б. Тұзды көлдердің биоалуантүрлілігінің ерекшеліктері// Атырау. –“Жаратылыстану ғылымдары: қазіргі заманғы мәселелері мен даму перспективалары” атты халықаралық практикалық конференция. -2021. – 26 қараша.
11.Сагындыкова С.3., Закария А.А., Жамбылов А., Мадиева Ы., Құспанова Г.Б. Әртүрлі сүт қышқылы сусындарының құрамындағы микроорганизмдер саны// Атырау. –“Жаратылыстану ғылымдары: қазіргі заманғы мәселелері мен даму перспективалары” атты халықаралық практикалық конференция. -2021. – 26 қараша
12. Sagyndykova S., Zhambylov A. Use of lactic bacteria strains lac.сremoris subsp.lactis-7, Lbm.casei-27 with antagonistic properties for preparing a new drink from camel milk. / The scientific heritage. - Budapest, Hungary vol 2, No 86(86). – 2022. – Р.4-8
13. Nurgaliyeva A., Childibayev D., Sagyndykova S., Azman M.N., Saparova G.. Scientific and methodological basis of practice-oriented training of students-biologists: a case study in Kazahstan/ Jurnal Pendidikan IPA Indonesia. - 11(1). -2022. – 34-41.